Bibliotheek in De Werf sluit de deuren op 1 maart

maandag 17 juli 2017 om 09u52 - Redactie
Foto: JP Swirko

Op 1 maart 2018 sluit de Aalsterse hoofbibliotheek de deuren in De Werf. Daarmee komt een einde aan bijna dertig jaar verblijf in de kelders van het cultureel centrum.

“Die plek werd indertijd gezien als een tijdelijke noodoplossing,” legt schepen van bibliotheek Karim Van Overmeire (N-VA) uit. “Kelders met vochtproblemen zijn natuurlijk niet de ideale plek voor een bibliotheek. Toch hebben onze medewerkers goed werk geleverd en zijn onze uitleencijfers helemaal niet slecht. Het einde is nu wel in zicht: in de zomer van 2018 vinden bibliotheek en muziekacademie samen onderdak op de historische Utopia-site aan de Graanmarkt.” De verhuis van 60.000 volwassenenboeken, 30.000 jeugdboeken en 70.000 audiovisuele materialen heeft wel wat voeten in de aarde. Aan de verhuis is ook een volledige omschakeling van de werkwijze gekoppeld. In Utopia zal in de eerste plaats met zelfscan gewerkt worden.
 
“Dat vraagt een goede voorbereiding,” zegt diensthoofd Arnoud Van der Straeten: “Alle materialen krijgen een RFID-label, de cd’s nieuwe hoesjes en kleurcodes, de dvd’s een nieuw beveiligingssysteem en de informatieve boeken een nieuw plaatsingssysteem ZIZO. De medewerkers moeten de nodige opleidingen volgen, de systemen worden getest en natuurlijk moeten de materialen fysiek verhuisd worden”. Op 1 maart 2018 sluit de hoofbibliotheek in cc De Werf dan ook al de deuren. Tijdens de noodzakelijke sluiting kan je echter nog steeds terecht in één van de vier filialen: Terlinden, Erembodegem, Herdersem en Nieuwerkerken. Zij krijgen extra nieuwe boeken en dvd’s. De inleverbus aan cc De Werf blijft ook open tot 1 juni zodat uitgeleende materialen gewoon op tijd kunnen worden ingeleverd. Tijdschriften en kranten kunnen in die periode gelezen worden in het stedelijk museum ’t Gasthuys. “We willen natuurlijk in schoonheid eindigen,” onderstreept schepen Van Overmeire, “Dat betekent dat we voor onze laatste najaarsprogrammatie in De Werf nog een tandje hebben bijgestoken. We presenteren dit in twee nieuwe overzichtelijke brochures, eentje specifiek voor scholen en eentje voor het grote publiek. Daarnaast is er ook een derde brochure die de toekomstige werking in Utopia uitlegt. Boeken leren kaften, lezingen over literaire helden zoals Gerard Reve, workshops rond schrijven of computervaardigheden, leren striptekenen of detective worden,… Je ontdekt het allemaal in de nieuwe Beleven in de bib-brochure van de bibliotheek. In de bibliotheek kan er immers veel meer dan enkel boeken ontlenen. Met zorg werden meer dan 40 activiteiten uitgekozen rond lezen, informatie, muziek en film van september 2017 tot eind februari 2018. Ook het educatief aanbod voor scholen werd zorgvuldig samengesteld. Voor kleuters, lagereschoolkinderen en scholieren zijn er opnieuw rondleidingen, educatieve activiteiten, ontdekkingen en wedstrijden in de bib. Uiteraard werden de toppers van vorig jaar behouden maar de educatieve medewerkers werkten ook gloednieuwe activiteiten uit, bijvoorbeeld Ontmasker de Pestkop. Met dit mediawijze spel worden leerlingen geïnformeerd over de schadelijke gevolgen van cyberpesten. Tegelijkertijd wil dit spel hen online weerbaarder maken. Ontmasker de Pestkop oogstte al veel bijval, onder andere van Child Focus.
 
Vanaf deze week zijn deze brochures te verkrijgen in de hoofdbibliotheek en de filialen. De brochure rond Utopia is ook online te bekijken via de link https://issuu.com/bibliotheekaalst/docs/170414_brochure_utopia_v5_web