'Rode Neuzen Dag' helpt ook kwetsbare jongeren in Aalst

donderdag 8 juni 2017 om 17u01 - Redactie
Foto: VTM

Tijdens Rode Neuzen Dag 2016 droomden organisatoren VTM, Qmusic en Belfius luidop om met de ingezamelde € 4.103.677 ‘Rode Neuzen Dag-huizen’ op te richten: een fysieke plek in elke provincie waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele hulp. Samen met jongeren in Vlaanderen werd de naam ‘Overkop’ gekozen voor de huizen. Dankzij het ingezamelde geld kunnen jongeren voortaan ook terecht op overkop.be, een online platform waar ze hun hart kunnen luchten.

Na afloop van Rode Neuzen Dag konden organisaties zich inschrijven om via het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, hun schouders te zetten onder een Overkop-huis in hun provincie. De jury, onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, maakte vandaag, donderdag 8 juni 2017, bekend dat Gent een Overkop-huis zal openen.

Overkop komt in de provincie Oost-Vlaanderen in Gent terecht, in samenwerking met het Huis voor Jongeren Gent. Overkop Gent wordt gerealiseerd door een unieke samenwerking van jeugdhulpactoren met diverse expertise: de 3 Gentse CLB’s, CAW Oost-Vlaanderen (JAC-werking), de 2 Gentse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, kinder- en jongeren psychiatrische afdeling UZ Gent, Stad Gent – Dienst Jeugd, Habbekrats en Fonds Ga voor Geluk. Overkop Gent focust op de unieke noden van elke jongere, om zo een geïntegreerd traject uit te stippelen.
Alain Slock, directeur CAW Oost-Vlaanderen: “Ik spreek namens alle organisaties met wie we de handen in elkaar slaan voor Overkop Gent dat we de deur openzetten voor jongeren met grote en kleine kopzorgen in het centrum van Gent. Jongeren kunnen hier zonder afspraak binnenlopen. Door
de nauwe samenwerking komen jongeren in Overkop Gent meteen bij de juiste persoon terecht voor informatie, een luisterend oor, workshops en voor individuele begeleiding. Samen met jongeren willen we de drempel naar hulp zo laag mogelijk maken zodat ze zich meer op hun gemak voelen en sneller hulp zoeken.”

Naast Gent, komt er ook in Tienen, Oostende, Mechelen en Genk een Overkop-huis. Daarnaast wordt Overkop een digitale plek: via overkop.be kunnen jongeren, waar ze zich ook bevinden, hun hart online luchten bij een professioneel opgeleid team van vrijwilligers. Naast een serious game en zelftesten, streeft het online platform naar een snelle en rechtstreekse doorverwijzing naar de juiste hulpverlening. Overkop.be wordt verder uitgebouwd met Awel, het online forum waar jongeren nu al terecht kunnen.

OOK STEUN VOOR PROJECTEN IN GENT, AALST EN DESTELBERGEN

Naast de Overkop-huizen werden er ook fondsen voorzien voor lokale projecten die laagdrempelige hulp aanbieden aan jongeren of inzetten op preventie. De jury wees budget toe aan deze 5 lokale projecten in Oost-Vlaanderen:
- Biezebeize: deze organisatie uit Gent wil de brug leggen tussen buitengewoon en gewoon onderwijs. Zo kunnen ook kinderen van andere scholen deelnemen aan de atelierwerking en psychotherapie die het buitengewoon onderwijs aanbiedt.
- Student in Warme Stad Gent: een overkoepelende website van Logo Gezond+ vzw biedt een laagdrempelig online buddysysteem waarbij alle Gentse hogeronderwijsinstellingen betrokken zijn.
- Interactieve stadsgame rond de sociale kaart Gent: deze interactieve stadsgame van Logo Gezond+ vzw wil jongeren op een speelse manier de weg wijzen naar de bestaande hulp.
- Shelter Aalst vzw: deze organisatie begeleidt jongeren in kwetsbare situaties naar zelfstandig wonen in een specifiek voor hen ingericht huis.
- Verdraai-de wereld: Vzw De Conventie uit Destelbergen wil met leerlingen een kortfilm maken rond jongeren met psychische problemen.

In totaal wees de jury steun toe aan 17 lokale projecten. De volledige lijst is te vinden op rodeneuzendag.be.
Rode Neuzen Dag-ambassadrice Evi Hanssen: "Ik heb me met hart en ziel in voor dit project ingezet. Rode Neuzen Dag is zo belangrijk: jongeren met psychische problemen vinden nog altijd niet de weg naar laagdrempelige hulp. Ik zeg daarom heel graag: zo hard bedankt Vlaanderen! Dankzij jullie zijn er de Overkop-huizen en al de andere initiatieven die we kunnen steunen met het ingezamelde geld. We kunnen hiermee écht het verschil maken.”

RODE NEUZEN DAG KOMT TERUG IN 2018

De volgende editie van Rode Neuzen Dag vindt plaats in 2018 en zal opnieuw in het teken staan van jongeren met psychische problemen. Ondertussen kan iedereen in Vlaanderen acties blijven organiseren voor Rode Neuzen Dag. Actievoerders kunnen hiervoor hun actie aanmelden op rodeneuzendag.be.