'Forum Aalst Historiek' zet markante cafés in de kijker

woensdag 10 mei 2017 om 14u19 - Robrecht De Muyter
Foto: Herman Louies

Op zaterdag 10 juni 2017 organiseert het Forum Aalst Historiek hun “zesde Boeken-, documenten- en prentkaartenbeurs” en een week later op zaterdag 17 juni hun “zevende Forum-meet” met een stadswandeling “Markante cafés”. Gidsen van dienst zijn Jan Louies en David Goossens. De tocht gaat langs markante, verdwenen en beruchte cafés.

Afspraak om 14.00 uur aan de inkom van het stadhuis op de Grote Markt. Er wordt afgesloten met een “Gilladeke” in de zaal Gillade. Inschrijven is wenselijk en kan via het Forum. Het Forum Aalst Historiek is een feitelijke vereniging opgericht door Dirk Meert op 10 mei 2010 en bijgestaan door enkele moderators, waaronder de alomgekende Jan Louies. Op het Forum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de “kleine man” of misschien beter gezegd de “kleine Aalstenaar”. Zo kun je er ondermeer lezen over de geschiedenis van onze cinema’s, herbergen, straten en pleinen, parochies, Aalstenaars tijdens de wereldoorlogen, scholen, enz… teveel om op te noemen.

http://forum.aalsthistoriek.be/

Je kan er ook terecht met genealogische vragen of oproepen. Een zeer gesmaakt onderwerp is “Wie kent” waarin moderator Stephane ons bijna wekelijks een  foto voorschotelt van een detail van een woning met de vraag waar deze foto genomen is. Nieuw verschenen boeken van en over Aalstenaars komen aan bod in “Uit de boekenkast” en regelmatig kan er zo een nieuwe uitgave ter verloting aangeboden worden aan de gebruikers. Rond de verjaardag van het Forum wordt elk jaar een stadswandeling georganiseerd. Thema’s van vorige editie’s waren; “Bezoek aan het verfmuseum van Schellaert”, “De Hertshage en de Denderkaai”, “Kerkhofwandeling”, “Verdwenen brouwerijen van Aalst”, “Aalst 1914-1918” en “Aalst mei 1940”. Telkens wordt er naar aanleiding van de stadswandeling een brochure over de stadswandeling uitgegeven. Gedurende de 7 jaar dat het Forum bestaat zijn er 24.198 berichten in 2.970 onderwerpen (of topic’s) geplaatst. Het aantal geregistreerde gebruikers bedraagt 460.