Renovatiewerken eeuwenoude collector Hoezebeekcollector hervat

donderdag 9 maart 2017 om 16u24 - Redactie

Aannemer Viabuild is na Carnaval opnieuw gestart met de werken de werken voor de renovatie van de Hoezebeekcollector. Deze collector is de vroegere stadsomwalling, nu een eeuwenoud gemetst gewelf, dat het afvalwater van een groot deel van Aalst afvoert naar het zuiveringsstation. Dit gewelf is vrijwel overal overbouwd.

Een eerste deel tussen de Houtmarkt en Korte Zoutstraat onder de woningen van de Zonnestraat werd enkele jaren geleden al gerenoveerd. Nu wordt een tweede deel gerenoveerd vanaf de Korte Zoutstraat tot de Arbeidstraat. Dit deel ligt onder de woningen van het Keizersplein (kant onthaalcomplex).
 
Koker in kunststof
Alle werken worden ondergronds uitgevoerd. De renovatie gebeurt van binnenuit waarbij een nieuwe kunststofkoker via de toegangen wordt ingebracht. De voornaamste toegang tot het gewelf bevindt zicht ter hoogte van de doorgang van het Keizersplein naar de parking Keizershallen. De doorsnede van de koker bedraagt op deze plaats ongeveer 2m x 2m. Nu de Winterfoor vertrokken is, wordt een deel van de parking achter het onthaalcomplex opnieuw afgebakend als werfzone, om er de werfmaterialen te stapelen.
 
Tweede doorgang
De aannemer maakte nu een tweede toegang naar het gewelf, in de Arbeidstraat ter hoogte van
Brasserie Kamiel en kledingzaak Due. De koker is op deze plaats veel kleiner, namelijk 1.20 meter hoog x 1 meter breed. Verkeer kan nog steeds door tussen de woningen en de bouwput (kant kledingwinkel). Dit is eerste week krap voor grotere voertuigen (auto’s geen probleem), maar dit verbetert na eerste 2 weken als de bouwput beter is afgewerkt en aangevuld.
 
Timing
Het verloop van de werken is in hoge mate afhankelijk van de weersomstandigheden. Geschat wordt dat alle werken deze zomer gedaan zijn. De werken ter hoogte van de Arbeidstraat zullen al medio april klaar zijn.