Smeyers: "samenwerking tussen Stad en SHM zorgt voor dubbele win-win-situatie"

donderdag 23 februari 2017 om 08u52 - Redactie
Foto: SHM Dewaco-Werkerswelzijn

Omdat enkel een gemeente een provinciale subsidie kan aanvragen voor de aanleg van een landschapspark met waterpartij, sluit de Stad een samenwerkingsovereenkomst met de SHM Dewaco Werkerswelzijn. Die bouwt op het Lindenveld in Hofstade, gelegen in een risicozone voor overstromingen,  54 sociale huur- en koopwoningen. Niet enkel op de site zelfs moest dus de waterproblematiek aangepakt worden, de ambitie werd hoger gelegd, nl. het tackelen van de waterproblematiek van het hele gebied. Schepen van Openbaar Domein Ann van den Steen: “Het stedenbouwkundig plan Lindenveld maakt van de nood een deugd. Een ingenieus plan met groendaken, buffering van hemelwater, infiltratie en een waterlandschap in een publieke ruimte moet zorgen voor een meerwaarde voor de hele buurt. Uiteraard was de Stad dan ook graag bereid de subsidie aan te vragen om ervoor te zorgen dat Dewaco Werkerswelzijn dit plan kan uitvoeren”. Schepen van Sociale zaken en wonen, Sarah Smeyers is eveneens tevreden met de regeling: “Er is hier zeker sprake van een win-win-situatie. Niet enkel krijgen we 54 sociale woningen erbij, maar de waterproblematiek voor een hele buurt wordt hier aangepakt. Dan is het aanvragen van een subsidie ten behoeve van de Sociale Huisvestingsmaatschappij een logische stap, nietwaar?

Ook voor het sociaal bouwproject ‘den Tir’ in de wijk Schietbaan, Kloosterweg en Rerum Novarumstraat, komt de Stad tussen voor de heraanleg van de versleten straten binnen het projectgebied. Schepen Van den Steen stelt duidelijk “Het gaat hier om wegen die reeds bestonden en die de Stad op termijn sowieso moest vernieuwen. Aangezien ze nu opgenomen zijn in dit vernieuwbouwproject kunnen we het daarvoor voorziene bedrag aan de Huisvestingsmaatschappij geven.

Ook hier een win-win-situatie” zegt schepen Smeyers “De 62 verouderde, afgeleefde stadswoningen die de Stad verkocht aan Dewaco Werkerswelzijn worden vervangen door 88 nieuwe, moderne en energiezuinige sociale woningen, en uiteraard wordt ook het openbaar domein heraangelegd. Dat wij daarin tussenkomen voor het gedeelte van de wegen dat we toch ooit moesten vernieuwen, is niet meer dan redelijk en zorgt dat een gemengd project van huur- én koopwoningen financieel mogelijk is.”